Menu

NORMANDIA SI BRETANIA

rennes

Informatii generale

Itinerariu

Paris – Giverny – Rouen – Honfleur – Deauville – Caen – Bayeux – Plajele Debarcării: Colleville Sur Mer şi Cricqueville – Avranches – Mount St. Michel – St. Malo – Dinan – Rennes – Cote De Granit Rose – Morlaix – Camaret – Brest – Quimper – Carnac – Vannes – Nantes – Angers – Le Mans – Chartes

Descoperiţi într-o singură călătorie în Normandia şi Bretania, două dintre cele mai fermecătoare regiuni din Franţa, construite din piatra stâncilor bătute de valuri şi erodate de jocul nesfârşit al mareelor, prin munca de Sisif a oamenilor locurilor, care în ciuda proximităţii lor au identităţi şi istorii diferite. Veţi fi atraşi de peisajul extrem de variat al Normandiei, de grandoarea stâncilor abrupte, de eleganţa stil belle époque a Rivierei Normande, de cele mai frumoase peisaje rurale din Franţa, de dealurile cu pante uşoare şi de moştenirea arhitecturală care a reuşit să supravieţuiască chiar şi distrugerilor Celui de-al doilea Război Mondial. Veţi vizita minunea de la Mont St. Michel situat la limita dintre Normandia şi Bretania, unde sătucul şi mănăstirea medievală se încolăcesc pe munte exact ca în Stăpânul Inelelor. Veţi descoperi în continuare şarmul Peninsulei Armoricana, vă veţi îndrăgosti iremediabil de coasta impresionantă a Bretaniei, de ţărmurile create de capriciile vântului, apei şi vremurilor, o lume de peninsule stâncoase înconjurată de insule plutind în ceţuri, cu porturi mici, golfuri ascunse şi intrânduri secrete, ţinutul megalițior preistorici. Cerul senin şi frumuseţea sălbatică a locurilor care au inspirat generaţii întregi de artişti, printre care Monet, Picasso şi Gauguin, vor rămâne cu siguranţă o amintire de neuitat şi pentru dumneavoastră.

Ziua 1 / 26.06.2018: Bucureşti – Paris – Giverny – Rouen – Honfleur – Deauville

Întâlnire cu conducătorul de grup la aeroportul Henri Coandă la ora 04:00 (în faţa ghişeului de îmbarcare al companiei Airfrance). Plecare spre Paris cu zborul companiei Airfrance, AF 1089 (06:05 / 08:20), de unde vom pleca spre Rouen. Pe parcurs vom face o scurtă oprire în Giverny, unde a locuit Claude Monet, din anul 1883, până la moartea sa, în anul 1926, când a fost înmormântat în curtea cimitirului bisericii din Giverny, nu departe de grădina sa cu nuferi. Pasionat de grădinărit, a creat aici ceea ce se numeşte astăzi Casa şi grădinile lui Monet, un mic domeniu cu o vegetaţie luxuriantă, alăturarea plantelor oferind un adevărat spectacol de culori, cu lacul cu nuferi peste care se arcuieşte micuţul pod japonez ce poate fi admirat în picturile sale. Aici a pictat celebrii ”Nuferi”, elementele florale devenind principala temă a picturilor sale şi nu numai, deoarece frumuseţea grădinii din Giverny a inspirat numeroşi scriitori, poeţi, muzicieni şi pictori. Ne vom deplasa în continuare spre Rouen, fosta capitală a războinicilor nordici care au venit aici pe Sena în sec. al IX-lea, fosta capitală a ducatului Normandiei, construit ca aşezare romană şi care a rămas în istorie mai ales datorită Ioanei d'Arc. După pauza pentru dejun, ne vom plimba pe aleile pietonale din centrul vechi pentru a descoperi bogăţiile oraşului numit de Victor Hugo “oraşul celor o mie de turnuri”, prilej cu care vom vedea Catedrala, imortalizată de Claude Monet, în care se află inima de leu a vestitului Richard Plantagenetul, Palatul Justiţiei, un remarcabil exemplu de arhitectură gotică flamboaiantă din sec. al XVI-lea, Gros-Horologe, un interesant ceas aurit, Biserica Ioana d’Arc şi locul unde eroina a fost arsă pe rug acum aproape 600 de ani. Vom pleca apoi spre Honfleur, orăşel port cu ieşire la Canalul Mânecii, unde vom face o scurtă oprire pentru a observa pitorescul oraşului, cu multe case vechi tradiţionale, muzee interesante, biserici şi monumente. Cazare în Honfleur.

Ziua 2 / 27.06.2018: Honfleur – Deauville – Caen – Bayeux

Mic dejun. Dimineaţa vom pleca spre Deauville, staţiune întemeiată în anul 1859 de Ducele de Morny, fratele vitreg al lui Napoleon al III-lea. Astăzi, Deauville este cea mai apropiată staţiune litorală de Paris care găzduieşte casele de vacanţă ale înaltei societăţi franceze, motiv pentru care adesea este numită Riviera Pariziană. Începând cu sec. al XIX-lea, Deauville a devenit o destinaţie la modă pentru clasa aristocratică internaţională, acesta intrând în anul 1913 în istoria croitoriei, atunci când Coco Chanel şi-a început aici cariera, deschizând un magazin cu pălării. Plecare spre Caen, capitala Normandiei de Jos, situată pe Râul Orne, unde în cripta Catedralei este înmormântat regele normand, Wilhelm Cuceritorul (William al II-lea al Angliei). Deşi mai mult de trei sferturi din oraş a fost distrus în timpul aterizării aliaţilor în anul 1944, după reconstrucţii la scară mare, oraşul este astăzi al doilea centru turistic din Normandia, după Rouen. Clădirile sunt placate cu un calcar căruia localnicii îi spun piatra de Caen, exploatată din carierele din apropiere. În timpul turului panoramic vom vedea Memorialul războiului şi cele două biserici, Abbaye aux Hommes şi Abbaye aux Dames înălţate de William Cuceritorul şi soţia sa, Regina Matilda, ca penitenţă pentru căsătoria lor consangvinică. Pauză pentru dejun. După-amiază vom ajunge la Bayeux, oraş construit în jurul Catedralei Notre-Dame, una dintre capodoperele romanice şi gotice din Normandia, vestit datorită uimitoarei tapiţerii de la Bayeux (expusă la Centre Guillaume-le-Conquerant), lungă de 70 m, un strămoş al benzilor desenate, care "povesteşte" invazia din anul 1066 a lui Wilhelm Cuceritorul în 58 de scene şi 5000 de personaje. În partea veche a oraşului vom vedea centrul medieval cu clădiri foarte bine conservate şi interesanta Place St. Patrice. Cazare în Bayeux.

Ziua 3 / 28.06.2018: Bayeux – Plajele Debarcării: Colleville Sur Mer şi Cricqueville – Avranches – Mount St. Michel

Mic dejun. Astăzi vom face o incursiune în istorie, având prilejul ca pe parcursul zilei să aflăm numeroase informaţii despre ceea ce se cunoaşte sub denumirea “Debarcarea din Normandia”, cunoscută prin numele de cod “Operaţiunea Overlord” şi sub denumirea de Ziua Z, subiect pentru multe filme impresionante. Debarcarea a fost cea mai mare operaţiune amfibie din istorie, care a implicat participarea a peste 3 milioane de soldaţi, invazia începând în Ziua Z, respectiv în 06 Iunie 1944, când forţele implicate au început deplasarea spre Normandia, din sudul Angliei. Vom ajunge în Colleville sur Mer, pe plaja Omaha, cea mai puternic fortificată plajă, unde s-a desfăşurat sângeroasa debarcare şi la Cricqueville în Point du Hoc, unde au fost atacate de americani cele şase cazemate, atac inutil, deoarece tunurile fuseseră mutate. De asemenea, vom merge la Cimitirul şi Memorialul de Război American şi ne vom plimba pe străzile care poartă numele unităţilor care au fost distruse în încercarea lor de apărare. Plecare spre Avranches, unde vom face pauza pentru dejun. Ne vom îndrepta în continuarea zilei spre Mont St. Michel, unde ne vom caza.

Ziua 4 / 29.06.2018: Mount St. Michel – St. Malo – Dinan – Rennes

Mic dejun. Dimineaţa vom vizita Mont St. Michel, situat la limita dintre Normandia şi Bretania, în Golful Saint Malo din Marea Mânecii, unde se manifestă cel mai reprezentativ fenomen de flux şi reflux. Vom vedea “Minunea Occidentului”, una dintre cele mai mari construcţii religioase din Europa, care în prezent constituie unul dintre locurile cele mai vizitate din Franţa. Bătută de vânturi puternice şi lovită de valuri, înconjurată de nisipuri mişcătoare şi accesibilă numai pe un drum îngust, Abaţia Mont St. Michel care se înalţă maiestuos pe o stâncă granitică de aprox. 78 m înălţime, a intrat în istoria Franţei ca fiind singurul loc care nu a putut fi cucerit de britanici în timpul “Războiului de 100 de ani”. Simbol al Normandiei, descrisă de Guy de Maupassant drept “o gigantică bijuterie de granit, delicată ca o dantelă, cu multe turnuri şi clopotniţe subţiri”, insula este astăzi ocupată de un sătuc cu numai 41 de locuitori şi de mănăstirea fortificată şi a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 2011. Conform legendei, Aubert, episcop de Avranche, a avut o viziune în anul 708, conform căreia Arhanghelul Mihail l-a îndemnat să construiască o capelă pe stânca care se înălţa din mare, muntele Tombe, un munte funerar celtic acoperit de păduri, accesibilă numai la reflux. După aproape 300 de ani, în anul 966, Richard I, Duce de Normandia, a construit abaţia benedictină, care a fost treptat înconjurată de construcţii monastice, peste capela iniţială, călugării construind Biserica Notre-Dame-sous-Terre. În continuarea zilei ne vom îndrepta spre Saint Malo, fost oraş de corsari (piraţi în slujba regelui), situat în locul unde Marea Mânecii întâlneşte Oceanul Atlantic. Fosta fortăreaţă, cu o mulţime de turnuri de observare, cu ziduri medievale groase, despre care romancierul Gustave Flaubert spunea că sunt ca “o coroană de piatră deasupra valurilor”, adăposteşte în interiorul său un pitoresc orăşel unde vom descoperi că arhitectura veche a clădirilor se împleteşte în mod armonios cu cea modernă. După pauza pentru dejun, vom pleca spre Dinan, un orăşel medieval de poveste, unde „ne vom întoarce în timp”, cu cinci secole în urmă privind Castelul Anne Bretagne. Dinan este poate cel mai vesel “oraş de piatră“ din sobra şi ploioasa “ţară de granit”, numită Bretania. Oraşul aşezat pe deal, este încă înconjurat de zidurile vechi de apărare, aflate într-o stare excelentă de conservare. Vom fi fermecaţi de străzile mărginite de case construite din piatră, întărite cu grinzi de stejar, al căror caldarâm din piatră cubică, e un fel de interminabilă “Via Appia” (celebrul drum roman ce lega Roma de şcoala gladiatorilor de la Capua). Vom pleca apoi spre Rennes, un oraş înfloritor în Evul Mediu, care însă datorită incendiului din anul 1720 a pierdut mare parte din clădirile medievale. Locuitorii săi au reuşit să-l reconstruiască şi să ridice frumoase case de sec. XVIII, aşezate în jurul nucleului medieval. Capitală a Bretaniei din anul 1561, Rennes este astăzi un oraş universitar şi un centru de cercetare în telecomunicaţii. Deşi puţini dintre locuitorii săi vorbesc bretona, Rennes este punctul central al interesului academic tot mai treaz pentru cultura bretonă. În timpul turului panoramic vom avea prilejul de a admira Opera, Basilica Saint-Sauveur, Catedrala St. Pierre, care datează din anul 1844, Porţile Morde Mordelaise şi Grădinile Thabor. Cazare în Rennes.

Ziua 5 / 30.06.2018: Rennes – Cote De Granit Rose – Morlaix – Camaret – Brest

Mic dejun. Plecare spre Morlaix parcurgând Côte de Granit Rose (Coasta de Granit Roz) cunoscută prin uimitoarele stânci “roz” de forme extraodinare, erodate de vânt şi ape, ocazie de a admira staţiuni frumoase şi faleze cu vederi spectaculoase. În Morlaix, vom avea prilejul de a descoperi în centrul vechi, pitoreşti străzi înguste şi case medievale tradiţionale bretone vopsite în culori vii, cu faţade din lemn şi gresie, datând din sec. al XVI-lea. Vom descoperi deasemenea “casele lanternă” care au o curte interioară ciudată, care permite luminarea clădirii, un exemplu elocvent fiind Maison de la Duchesse Anne, construită în anul 1525. Vom vedea de-a lungul cheiului Leon viaductul înalt de 58 m construit în anul 1860, din granit roz, care permitea trecerea trenului între Rennes şi Brest şi care de fapt desparte partea veche a oraşului de port. Vom avea prilejul de a admira exteriorul celor mai interesante biserici ale orăşelului: Biserica Saint-Mathieu cu turnul în stil renascentist care domină partea din faţă a bisericii şi Biserica Saint-Melanie construită în stil gotic în sec. al XV-lea. După pauza pentru dejun, vom pleca spre Peninsula Finistere mai exact în Camaret, un mic port pescăresc, unde vom vedea Turnul Vauban, construit în scop defensiv în sec. al XVII-lea, fiind unul dintre cele mai importante realizări militare ale momentului, declarat monument protejat UNESCO. Vom vedea de asemenea Chapel of Notre-Dame-of-Rocamadou, construită din cărămidă galbenă, contrar obiceiului tradiţional de a folosi granitul gri. În anul 2500 î.Hr., zona Camaret-ului era profund religioasă, fapt confirmat prin descoperirea făcută în anul 1776, a unui sanctuar cu 600 de monumente megalitice care se aliniau deasupra micului port actual. Astăzi, aceste monumente preistorice cunoscute sub denumirea de “Alignments of Lagatjar” – Aliniamentul de la Lagatjar, sunt în număr de aprox. 65 de menhire (multe dintre ele dispărând de-a lungul timpului sau fiind vandalizate) aliniate de-a lungul coastei. Vă veţi putea bucura de activitatea intensă din port, inclusiv de mulțimea de restaurante cu fructe de mare și creperies, specialitatea Bretagne. Ne vom îndrepta apoi spre Brest, cel mai vestic port continental francez din Oceanul Atlantic, amplasat într-un superb golf situat între două dealuri separate de Râul Penfeld. Partea oraşului care se întinde pe malul stâng al râului se numeşte Brest, iar partea de pe malul drept se numeşte Recouvrance. Cazare în Brest.

Ziua 6 / 01.07.2018: Brest – Quimper – Carnac – Vannes – Nantes

Mic dejun. Dimineaţa vom face un scurt tur în Brest. Ceea ce este interesant referitor la amplasarea oraşului pe dealuri este faptul că urcuşul de la oraşul de jos către cel de sus trebuie efectuat uneori pe scări, iar etajele superioare ale unei case sunt câteodată la acelaşi nivel cu parterul următoarei case. Prea puţin însa din arhitectura veche a oraşului se mai poate admira în zilele noastre, Castelul şi Turnul Tanguy amintind de ceea ce a fost oraşul odinioară, deoarece Brest a fost bombardat în Cel de-al doilea Război Mondial în încercarea Aliaţilor de a distruge baza de submarine construită de germani în port. Vom pleca apoi spre Quimper pentru a vizita cea mai veche cetate din Bretania, fosta capitală a vechiului ducat Cornouaille. Oraşul are o istorie care porneşte din legenda conform căreia Regele Gradlon ar fi întemeiat Quimperul după ce fabuloasa sa cetate Ys s-a scufundat în Douarnenez. Vom avea prilejul de a vedea încântătoarea parte veche a oraşului care este dominată de imensa catedrală gotică St. Corentin, cea mai mare clădire din Bretania, ridicată în sec. al XIII-lea, care deţine vitralii de o frumuseţe extraordinară. Oraşul este binecunoscut şi prin producţia manufacturieră de faianţă care s-a dezvoltat încă din sec. al XVII-lea. Ne vom plimba prin oraşul vechi care este în mare parte pietonal, cu străzi pietruite şi case construite din lemn şi piatră, după care ne vom deplasa spre Carnac, oraş renumit mai ales pentru menhirele şi dolmenele din vecinătate (cel mai important complex megalitic din lume), datând probabil dinaintea anului 5.000 î.Hr., fiind mult mai vechi decât Stonehenge sau piramidele egiptene. Vom avea prilejul de a vizita situl format din peste 3.000 de monoliţi, care-şi caută încă explicaţia şi identitatea. Pauză pentru dejun, după care ne vom îndrepta spre Vannes, oraş fondat cu mai bine de 2000 de ani în urmă, situat în Golful Morbihan, la gura de vărsare a râurilor Marle şi Vincin. Numele Vannes provine de la veneţi, un popor celtic maritim care a trăit în Armorica (acum Bretania) înainte de invaziile romane, care au fost învinşi de flota lui Iulius Caesar în anul 56 î.Hr., romanii înfiinţând oraşul Darioritum (numele roman al Vannes-ului), pe locul ce anterior a aparţinut acestei populaţii. Vannes este astăzi un oraş cochet, cu un mic centru medieval care s-a dezvoltat în interiorul zidurilor vechi, un orăşel universitar plin de viaţă datorită secţiei Universităţii din Rennes, care funcţionează aici. Vom admira Place Henri-IV, considerată a fi reperul principal al oraşului vechi, precum şi “La Cohue”, clădire din sec. al XIV-lea, care a fost piaţă, teatru şi închisoare de-a lungul existenţei sale. Plecare spre Nantes unde ne vom caza.

Ziua 7 / 02.07.2018: Nantes – Angers – Le Mans

Mic dejun. Vom începe ziua cu vizitarea oraşului Nantes, situat la confluenţa râurilor Erdre şi Loire, oraş care s-a dezvoltat din comerţul cu Africa şi Indiile de Vest, astăzi un important oraş universitar şi episcopie, cunoscut şi datorită faptului că este locul de naştere al lui Jules Verne. Însoţiţi de ghidul local vom face un tur panoramic şi pietonal, prilej cu care vom vedea unele dintre cele mai impresionante edificii din Nantes, precum Opera, Catedrala Sfântul Petru şi Paul şi Castelul Ducilor din Bretagne, castel construit în sec. al XIII-lea de către Francois II, ultimul duce al regiunii Bretagne, o fortăreaţă cu şapte turnuri, care în sec. XVI – XVII a servit drept reşedinţă pentru regii Franţei. În continuarea zilei vom pleca spre Angers, oraş situat pe malurile Râului Maine, care ne va încânta prin frumuseţea clădirilor acoperite cu ardezie. Tur panoramic în timpul căruia vom vedea Castelul fortăreaţă, unul dintre cele mai bine conservate castele -fortăreaţă din Franţa, construit din ordinul Ducelui de Anjou în sec. al XIII-lea. Vom avea prilejul de a vedea în continuare Casa Adam, care datează din sec. al XV-lea, deosebită prin stâlpii de lemn pe care se află sculpturile care-i reprezintă pe Adam şi Eva, Catedrala St. Maurice, construită în stil gotic Plantagenet, care deţine vitralii bine conservate din sec. XII, XIII şi XV şi Biserica Colegiu Saint-Martin. După pauza pentru dejun, vom pleca spre Le Mans, celebru în toată lumea, datorită “Cursei de 24 de ore” care se desfăşoară anual aici. Oraşul cunoscut şi sub numele de “Oraşul Roşu”, datorită arhitecturii sale unice, care datează din sec. al III-lea, parţial păstrată şi astăzi, este locul unde s-a născut Henry al II-lea şi unde au fost puse bazele Imperiului Plantageneţilor, motiv pentru care, centrului istoric i se mai spune şi Plantagenet. După ce vom vizita centrul istoric al oraşului, ne vom caza în Le Mans .

Ziua 8 / 03.07.2018: Le Mans – Chartes – Paris (Aeroport)

Mic dejun. Plecare spre Chartes unde vom face şi pauza pentru dejun. Opţional, vom putea vizita Catedrala Notre Dame de Chartres, a cărei construcţie a durat în jur de 30 de ani, pentru marea parte a ansamblului. Catedrala este considerată a fi una dintre cele mai reuşite modele de arhitectură gotică din Franţa şi în acelaşi timp, una dintre cele mai bine conservate catedrale medievale, construită la începutul sec. al XIII-lea, pe ruinele unei catedrale romane distruse în timpul unui incendiu în anul 1194. Catedrala, scaunul episcopal al diocezei Chartres, parte a provinciei catolice ecleziale din Tours, pe care Rodin o numea "l'Acropole de la France" este cel mai vechi sanctuar din ţară închinat Sfintei Fecioare. Faima ei se datorează atât importanţei religioase date de Sancta Camisa cât şi de uriaşa ei valoare artistică reprezentată în mare parte de statui, sculpturi, de pavajul de excepţie cu labirintul unic care aminteşte de miturile păgâne ale Greciei Antice, cu Tezeu şi Minotaurul, dar şi de vitraliile care exaltă “albastrul de Chartres”. Catedrala în formă de cruce are cinci capele semicirculare, iar coloanele şi arcurile gotice frânte ne vor călăuzi privirea spre cele trei mari rozete, dintre care cea mai frumoasă este numită Roza Franţei. Ne vom îndrepta apoi spre aeroportul din Paris pentru plecarea spre Bucureşti cu zborul AF 1088 (19:20 / 23:10).

Durata

7 nopti/ 8 zile

Preturi

Pret: 980 Euro / loc în cameră dublă

Supliment single: 300 Euro

Pachetul include

 • transport continental cu avionul pe ruta: Bucureşti – Paris – Bucureşti
 • 7 nopţi cazare cu mic dejun în hoteluri de 4* şi 3*
 • transport intern pe toată durata circuitului cu vehicul dotat cu aer condiţionat, adaptat la nr. de turişti
 • taxe parcare, taxe de autostradă, poduri, tunele, etc.
 • transferurile, tururile şi excursiile menţionate în program
 • vizitarea Casei şi Grădinilor lui Monet din Giverny
 • vizitarea Centrului Guillaume-le-Conquerant unde se află uimitoarea tapiţerie de la Bayeux
 • vizitarea celebrei abaţii de la Mont St. Michel
 • parcurgerea faimoasei Côte de Granit Rose
 • vizitarea Camaretului din Peninsula Finistere, cunoscut prin “Alignments of Lagatjar”
 • vizitarea sitului de la Carnac cu ghid local
 • tur panoramic de oraş cu ghid local în Nantes
 • vizitarea faimoasei catedrale Notre Dame de Chartres din Chartres
 • însoţitor român de grup
 • asigurare în caz de insolvabilitate / faliment al agenţiei de turism
 • BONUS: intrarea în situl megalitic de la Carnac  

Pachetul nu include

 • taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile continentale: aprox. 155 euro, care se plătesc odată cu excursia (pot fi modificate de companiile aeriene, valoarea exactă fiind cunoscută la data emiterii biletelor de avion)
 • taxele de oraş (unde se percep) se achită, la recepţia hotelurilor, individual
 • alte servicii suplimentare decât cele menţionate, cheltuieli personale, băuturi etc.
 • taxele de intrare la obiectivele turistice (muzee, catedrale etc) şi dacă este cazul, ghizii pentru acestea
 • bacşişuri: 30 euro/pers. pentru ghizi şi şoferi, mai puţin pentru bagajişti (se achită conducătorului de grup la sosire); bacşişurile     nu se referă şi la excursiile opţionale
 • excursiile opţionale se pot realiza cu un număr minim de participanţi, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative. În funcţie de timpul disponibil, la faţa locului, se mai pot organiza şi alte excursii opţionale propuse de partenerul local
 • asigurarea medicală
 • asigurarea storno (agenţia recomandă încheierea unei asigurări storno)

Share this Post!

About the Author : eszti

Related post

  TOP