Menu

Circuitul oraselor imperiale si incursiune in Muntii Atlas

casablanca

Informatii generale

Vă invităm într-o ţară mică, care ar putea fi declarată monument, deoarece atrage mii de turişti prin arhitectura sa deosebită, prin bazarele pline de agitaţie, dar mai ales prin magnificul peisaj, unde munţii, pădurile, cascadele, deşertul şi plajele minunate dau o notă romantică bogăţiei orientale plină de exotism şi mister. Veţi fi învăluiţi de un amestec fantastic de oameni, mirosuri, culori şi sunete în vechile sau actualele capitale ale Marocului: Casablanca, Marrakech, Fes sau Rabat. Marocul vă va oferi o imagine sugestivă, foarte bine conservată, a civilizaţiei arabe din nordul Africii, în toată splendoarea ei, încadrată fericit de spaţiul mediteranean în care s-a născut şi a înflorit, punându-şi apoi amprenta binefăcătoare, timp de aproape şapte secole şi asupra civilizaţiilor din zona de sud-vest a Europei.

Itinerariu

Casablanca – Rabat – Meknes – Volubilis – Fes – Ifrane – Midelt – Erfoud – Tinghir – Todra – Ouarzazate – Ait Ben Haddou – Marrakech – Essaouira

Ziua 1 / 10.05.2018: Bucureşti – Frankfurt – Casablanca

Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă, la ora 16:30 (în faţa ghişeului de îmbarcare al companiei Lufthansa). Plecare spre Frankfurt cu zborul companiei Lufthansa, LH 1421 (18:25 / 19:50), de unde se va pleaca spre Casablanca cu zborul LH 1330 (22:15 / 00:50).

Ziua 2 / 11.05.2018: Casablanca – Rabat

Sosire în Casablanca, întâlnire cu ghidul local şi transfer pentru cazare la Hotel Diwan 4* (sau similiar). Mic dejun, după care vom porni în turul panoramic al capitalei economice a Marocului, oraş care se bucură de o binecuvântată aşezare, într-un minunat golf al Oceanului Atlantic şi unde, în cochetele cafenele, parcă se mai simte încă parfumul inefabil a lui Ingrid Bergman, învăluit de fumul ţigărilor lui Humphrey Bogart. În timpul turului vom avea prilejul de a admira Piaţa Mohamed al V-lea, inima oraşului, flancată de o splendidă arhitectură colonială franceză, Primăria, Catedrala Sacre Coeur, o lucrare fascinantă a arhitecturii în stil neo-gotic, cu influenţe Art Deco şi marocane, construită în anul 1930 când Marocul era încă sub conducerea Franţei, Parcul Ligii Arabe, Noua Medină, Moscheea Hassan al II-lea, a treia ca mărime din lume, cu turnul său de 210 m înălţime, după care ne vom putea plimba pe bulevardul de pe faleză, numit ca în toate ţările mediteraneene, La Corniche. În continuarea zilei ne vom deplasa spre Rabat, capitala politică a Marocului şi reşedinţa regală situată pe malul Oceanului Atlantic, la gura de vărsare a râului Bou Regreg. Vom pătrunde în Rabat prin intrarea străjuită de cele cinci porţi decorate cu arcuri gigantice, ghirlande şi arabescuri florale. Cină şi cazare la Hotel Helnan Chellah 4* (sau similar).  

Ziua 3 / 12.05.2018: Rabat – Volubilis – Meknes – Fes

Mic dejun. Tur panoramic de oraş, care va include fortăreaţa Mechouar, ce adăposteşte Palatul Regal, Turnul Hassan, unul dintre simbolurile oraşului, construit în perioada regelui Almohadic în sec. al XII-lea, Kasbahul Oudaya şi Mausoleul, o minunată lucrare din marmură albă, unde se află mormintele regilor Mohamed al V-lea şi Hassan al II-lea. În continuarea zilei vom pleca spre Fes, cu o oprire pentru a vizita situl arheologic Volubilis, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1997, unde vom admira cele mai bine conservate ruine romane din nordul Africii şi unele dintre cele mai bine conservate Mozaicuri Romane. Ne vom opri apoi în Meknes, o altă capitală imperială a Maghrebului, unde vom resimţi din plin măreţia cu care s-au înconjurat suveranii dinastiei Alauita, care a cunoscut perioada de glorie în timpul Sultanului Mulay Ismail, contemporan cu Ludovic al XIV-lea al Franţei, sultan care a dorit să transforme oraşul într-un regat, ordonând construcţia numeroaselor palate, moschei, lacuri, grădini etc., însă din păcate, nici după 50 de ani, construcţiile nu erau terminate şi nici nu au mai fost vreodată. În Meknes vom vizita depozitele de grâne ale Sultanului Moulay Ismail, vom admira zidurile de apărare Hari Souani, El Hedim, Poarta Bab Mansour, mormântul Sultanului Moulay Ismail şi vechea Medină. Seara vom sosi în Fes, capitala intelectuală şi centrul religios al Marocului, perla lumii arabe, considerat a fi cel mai vechi şi cel mai conservator oraş al lumii islamice, aici aflându-se cele mai vechi universităţi din lume, precum universitatea Al-Karaouine, fondată în anul 859, cea mai veche universitate arabă din lume şi cea mai importantă instituţie de învăţământ superior islamic, fapt pentru care a devenit oraşul filozofilor, al teologilor şi centrul artelor andaluziene. Cină şi cazare la Hotel Sofia 4* (sau similar).

Ziua 4 / 13.05.2018: Fes

Mic dejun. Zi dedicată explorării oraşului Fes, prilej cu care vom intra în atmosfera plină de culoare şi mister pe care o degajă străduţele înguste şi întortochiate din labirintul Medinei Vechi. Oraşul este împărţit în trei părţi: oraşul nou, construit în anul 1912 pe vremea când Marocul era colonie franceză, oraşul medieval, construit pe vremea imperiului Meridines în sec. al XIII-lea şi oraşul vechi, pe atunci Fez el Bali, construit pe vremea imperiului Idriss, oraş care a fost descoperit în anul 809. Vom descoperi în continuare Medresa Attarine, locaţia unei frumoase şcoli islamice, care datează din sec. al XIV-lea, Medresa Bou Inania, exemplificare a artei arhitecturale islamice, atelierele meşteşugarilor, artiştilor şi tăbăcarilor, Şcoala Coranică, Moscheea Qaraouiyine, una dintre cele mai vechi universităţi islamice, Mausoleul Mulai Idriss, Souk Nejjarine, renumita piaţă unde se poate vedea şi fântâna cu acelaşi nume şi cartierul evreiesc Mellah. Cină şi cazare la Hotel Sofia 4* (sau similar).

Ziua 5 / 14.05.2018: Fes – Ifrane – Midelt – Erfoud

Mic dejun. Itinerarul de astăzi va trece prin păduri dense de pini şi cedrii, ferme terasate şi sate de berberi, cunoscuţi pentru obiectele manuale artizanale şi ca experţi în ţesutul covoarelor. Pe parcurs vom face scurte opriri în Ifrane, o staţiune încântătoare de schi din regiunea Munţilor Atlas Mijlocii care s-a dezvoltat în timpul administraţiei franceze, având astfel un stil inconfundabil european, asemănător unui sat alpin şi în localitatea liniștită Midelt, aflată la poalele Munților Atlas. Seara vom sosi în Erfoud, un mic orășel din estul Marocului, destinație populară mai ales pentru peisajele pe care le oferă Deșertul Sahara. Cină și cazare la Hotel Palm’s Club 4* (sau similar).

Ziua 6 / 15.05.2018: Erfoud – Tinghir – Todra – Ouarzazate

Mic dejun. Plecare spre Ouarzazate trecând prin Boumalne și Tinghir. Vom ajunge la faimosul Canion Todra, străjuit de roci monolit cu o înălțime de aprox. 300 m, unde vom face o oprire pentru a admira și a fotografia peisajul mirific. Vom ajunge apoi la Ouarzazate, situat pe un platou deșertic la o altitudine de 1.600 m, dincolo de care se întinde la nesfârșit Deșertul Sahara. Ridicat în anul 1928, Ouarzazate este renumit pentru trandafirii săi și reprezintă astăzi punctul de plecare spre oaze și spre satele fortificate din sudul Marocului. Orașul a fost ridicat de berberi, care au construit proeminentele “kasbahs”, așezări fortificate terasate, un fel de medine, care oferă o priveliște de neuitat. Cină și cazare la Hotel Le Fint 4* (sau similar).

Ziua 7 / 16.05.2018: Ouarzazate – Ait Ben Haddou – Marrakech

Mic dejun. Plecare spre Ait Ben Haddou, așezare fortificată inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, aceasta fiind una dintre cele mai importante de-a lungul vechiului drum de caravane dintre Sahara și Marrakech, pe care erau transportați în trecut, sclavii, aurul, fildeșul și sarea. Vom vizita în continuare “Atlas Studios”, unde au fost filmate numeroase filme celebre, precum Lawrence - Prințul Arabiei, Iisus din Nazaret, Războiul Stelelor, Gladiatorul, Mumia etc. Vom traversa în continuare pitorescul Pas Tizi n'Tichka, aflat la o altitudine de 2.260 m, de unde vom putea admira numeroasele așezări berbere, cu casele lor tipice de pământ care adăpostesc familii numeroase și care sunt răspândite prin văile adânci ale munților. După-amiază vom sosi în Marrakech, al doilea oraş imperial ca vechime, supranumit “Perla Sudului”. Istoria spune că în anul 1062, nomadul Almoravides, călugărul-soldat, a trecut munţii şi descoperind acest ţinut de vis, nu l-a mai putut părăsi. Puţin mai târziu, Marrakech devenea capitala unui mare imperiu, recunoscut din Andaluzia până în Sudan. Cuvântul Marrakech provine din limba berberilor şi înseamnă “Aşezarea lui Dumnezeu”. Cină şi cazare la Hotel Diwane & Spa 4* (sau similar).

Ziua 8 / 17.05.2018: Marrakech

Mic dejun. Zi dedicată explorării “oraşului roşu”, numit astfel datorită culorii solului, prilej cu care vom admira Moscheea Koutoubia, o capodoperă a artei maure construită în anul 1158 de către Sultanul Abdelmoumen Al Mouahidi, cunoscută şi ca Moscheea Librarilor, datorită numeroaselor magazine care o înconjurau şi în care se vindeau manuscrise, Grădinile Menara, construite în sec. al XII-lea de către califul berber Abd al-Almohad Mu'min, mare parte a grădinii fiind ocupată de livezi de măslini, chiparoşi şi alţi pomi fructiferi, Mormintele Sultanilor Saadieni, o grădină - cimitir în care se odihnesc peste 150 de prinţi şi membrii ai familiei regale, Palatul Bahia, care a servit drept palat rezidenţial al vizirului Marrakech-ului, Bab Agnau, cea mai veche poartă care face parte din zidul care înconjoară oraşul, bazarul oraşului şi celebra piaţă Jamaa-El Fna, cea mai pitorească atracţie a oraşului, unde spectacolul oferit de oamenii şi obiceiurile locului este unic. Dejun în timpul vizitelor. Seara, opţional cină cu spectacol tradiţional marocan la Restauranul “Chez Ali”. Cazare la Hotel Diwane & Spa 4* (sau similar).

Ziua 9 / 18.05.2018: Marrakech – Essaouira – Casablanca – Frankfurt

Mic dejun. Plecare spre Essaouira, oraş portuar pe coasta Oceanului Atlantic şi totodată staţiune de litoral, renumit pentru Medina sa cu ziduri fortificate, numită anterior Mogador, nume care provine de la cuvântul fenician “Migdol” şi care înseamnă “o mică cetate”, aflat pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO. Tur pietonal de oraş însoţiţi de ghidul local, alături de care vom vizita fortificaţiile impresionante şi vom explora souq-ul local. Cină și transfer la aeroportul din Casablanca.

Ziua 10 / 19.05.2018: Casablanca – Frankfurt – Bucureşti

Zbor spre Frankfurt cu compania Lufthansa, LH 1331 (01:40 / 06:05), de unde se va pleca spre Bucureşti cu zborul LH 1418 (09:35 / 12:50).

Durata

9 nopti/ 10 zile

Preturi

Pret: 740 Euro / loc în cameră dublă

Supliment single: 190 Euro

Pachetul include

 • transport intercontinental cu avionul pe rutele Bucureşti – Frankfurt – Casablanca şi Casablanca – Frankfurt – Bucureşti cu compania Lufthansa
 • transport intern pe toată durata circuitului cu vehicul dotat cu aer condiţionat, adaptat la nr. de turişti
 • 8 nopţi cazare în hoteluri de 4*
 • mesele menţionate în program: 8 mic dejunuri,1 dejun şi 7 cine
 • transferurile, tururile, excursiile menţionate în program
 • ghid local pentru toată perioada excursiei
 • vizitele şi intrările la obiectivele menţionate în program
 • conducător român de grup
 • asigurare în caz de insolvabilitate / faliment al agenţiei de turism

 

Pachetul nu include

 • taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile intercontinentale: aprox. 275 euro/pers., care se plătesc odată cu excursia (pot fi modificate de companiile aeriene, valoarea exactă fiind cunoscută la data emiterii biletelor de avion)
 • alte servicii suplimentare decât cele menţionate, cheltuieli personale, băuturi, etc.
 • băuturile în cadrul dejunurilor sau cinelor (alcoolice sau non alcoolice)
 • bacşişuri: 25 euro/pers. pentru ghizi şi şoferi, mai puţin pentru bagajişti (se vor achita conducătorului de grup cel târziu la sosire); bacşişurile nu se referă şi la excursiile opţionale
 • asigurarea medicală
 • asigurarea storno (agenția recomandă încheierea unei asigurări storno)
 • excursiile opţionale care se pot realiza cu un număr minim de participanţi, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative. În funcţie de timpul disponibil, la faţa locului, se mai pot organiza şi alte excursii opţionale propuse de partenerul local

 - intrare în Moscheea Hassan al II-lea: aprox. 12 euro/pers.

 - cină cu spectacol tradiţional marocan la Restaurantul “Chez Ali” din Marrakech: aprox. 40 euro/pers.

Share this Post!

About the Author : eszti

Related post

  TOP